Kennis en Kunde in oktober op de Valkenhorst

14716194 1141138832590209 475383691147039181 n14, 15 en 16 oktober was het zover: het kennis-en-kundeweekend op de Valkenhorst te Lochem. Amazones uit elke uithoek van het land en zelfs daarbuiten verzamelden met paard in de trailer bij onze voorzitter. Op vrijdag liet Dinie Jansen eerst de amazones rijden zoals ze dat normaal doen, in dameszadel of herenzadel. Haar assistente Eva...

pende ijverig mee met het commentaar van Dinie. Na een tijdje kwamen de tips van Dinie. Beugels werden korter of langer gemaakt, of moesten helemaal uit. Iedereen kreeg individueel aandacht. Na een maaltijd van onze zorgzame gastvrouw balanceerden we met volle buik op verschillende toestellen, o.a. twee weegschalen waarbij het gewicht verdeeld moest worden. Daarna werden dvd’s uit de oude doos in de speler geschoven. De ruiters op het scherm werden van het nodige commentaar voorzien. Hierna bespraken we onze verbeterpunten die Eva had opgeschreven. De conclusie: NIETS DOEN.
Met deze opdracht gingen we de volgende dag, zaterdag, aan de slag, zowel te paard als ernaast. En niets doen is moeilijker dan het lijkt. Na de lunch werden de paarden helemaal verbannen uit de rijbak, en vormden we zelf combinaties. De voorste kreeg teugels in handen of moest opmaken wat de amazone bedoelde met handen op de schouders of op de heupen. Het doel was om te voelen en dat deden we.
Galopwissels, uitgestrekte draf en piaffe mochten niet ontbreken. De twee Lippi’s van Jacqueline en onze Mérens Luron werd daarna toch toegang verleend om het geleerde op uit te testen. Iedereen heeft even op Luron gezeten om de beenzetting van de achterhand te voelen en Ingrid waagde een poging tot de schaar. Ondertussen werd hard gewerkt met de Lippi’s die alleen een hoofdstel om hadden. Terwijl we ernaast liepen, leerden we dat een paard precies kopieert wat zijn berijder, en in dit geval degene die ernaast loopt, doet. De rijbaan werd aangestampt door meer jodhpurs dan paardenhoeven.
Met de rijbaan daardoor in perfecte staat konden we de volgende dag, zondag, weer met al onze eigen paarden aan de slag. De laatste, onmisbare tips van Dinie werden gegeven en ze gaf ons huiswerk voor thuis, want voor niets doen is toch wel iets nodig.
Na de lunch genoten we van een demonstratie van Eva, die naast een Lippizaner de hele binnenbak doorsjouwde aan de lange teugel. Ook de anderen deden nog wat grondwerk met hun paarden.
Hierna werd het ontzettend leerzame weekend afgesloten met een kopje koffie of thee. We kregen onze verbeterpunten mee op een lijstje, dus we kunnen allen weer hard aan de slag thuis!
Roseanne Trijsburg

Terug naar Home